A járvány miatt sokan már fél éve nem látták szeretteiket

A járvány miatt sokan már fél éve nem látták szeretteiket

Még a legenyhébb börtönbüntetéseket töltők sem fogadhatnak látogatót március óta. Pedig ez még az elítélteknek is az alapjogaihoz tartozik.

zárt intézetekben különösen gyorsan tud terjedni a koronavírus. Ezért döntöttek úgy márciusban, hogy felfüggesztik a látogatást a hazai börtönökben. A helyzet azóta is változatlan. 

A járványügyi korlátozások miatt vannak olyan ember, aki március óta nem láthatta azokat, akik a legfontosabbak számára. Pedig ehhez alapvetően joga volna.

A korlátozásokat a járványhelyzet enyhülésekor is fenntartották. Hiába mehetett szinte bárki bárhová, beleértve a börtönök dolgozóit is, a fogvatartottak továbbra sem találkozhattak családtagjaikkal. Egy elítélt hozzátartozója akkor két példával illusztrálta a helyzetet az Indexnek.

Az elítélt nem fogadhat látogatót, de a körletfelügyelő elmehet a hétvégi meccsre a Groupama arénába 8-10 ezer szurkoló közé. Mert ez utóbbi nem jelent egészségügyi kockázatot. Az elítélt nem mehet eltávozásra a családjához, de a reintegrációs tiszt külföldre megy nyaralni. Mert ez utóbbi nem jelent egészségügyi kockázatot.
A látogatás körülményei normál helyzetben sem ideálisak. Mondhatni embertelenek.
A gyakorlatban úgy néznek ki egy börtönlátogatás, hogy egy szoba közepén van egy plexifal, aminek az egyik oldalán vannak az elítéltek, a másik oldalon pedig a hozzátartozók. A különbség annyi a filmekben látott jelenetekhez képest, hogy itt nem külön szobában vannak, sőt általában nincs semmilyen elválasztó az egyes elítéltek között, sem a hozzátartozók oldalán. Sőt telefon sincsen, így a plexifalon hangjuk erejével kell átkiabálni. Képzeljük el, milyen lehet egy elítélt és a felesége számára úgy beszélgetni legszemélyesebb dolgaikról, hogy közben egy nagyobb család kiabál mellettük a bent lévő rokonuknak.

Az amúgy is kötelező üvegfal egyébként hatékony védelmet jelentene a koronavírus terjedésével szemben. Amint látjuk boltokban, közintézményekben is ilyet használnak.

A vámpírkormány már jó ideje kitiltotta a civil szervezeteket a börtönökből intézetekből. A Helsinki Bizottság ennek ellenére mindent megpróbál megtenni a büntetésüket töltők jogaiért. Iványi Borbála az alapítvány ügyvédje nyilatkozott a Klubrádiónak.

A büntetés-végrehajtás azt mondja, hogy majd ha kockázatmentes lesz a látogatás, akkor lehet. Én értem, és jogos, hogy az élet védelme egy nagyon fontos érdek, de meg lehetne oldani a találkozásokat. Lehetne találkozni szabad területen, lehetne találkozni kis csoportokban, lehetne a látogatóknak lázat mérni, vagy akár koronavírus teszthez kötni a látogatást.

A helyzet változására még sincs remény. A koronavírus továbbra is velünk lesz. Széles körben alkalmazható vakcina még egy darabig nem lesz. Ha a kormány nem változtat a hozzáállásán, és valahogy nem teszi lehetővé a biztonságos börtönlátogatást, akkor ezek az emberek akár még több, mint egy évig nem láthatják szeretteiket.

Az idősek otthonaiban is elkezdték újra elrendelni a kijárási és látogatási tilalmat, hogy megvédjék a veszélyeztetett korba tartozókat. A különbség annyi, hogy ezekben az intézményekben a helyzet enyhülésekor azonnal lehetővé tették, hogy az idősek találkozzanak a családjukkal.

Bentről kifelé lehet telefonálni. Percenként 70 forintért. Ez még egy szabadon élő, munkába járó embernek is horror ár, nemhogy egy elítéltnek. Skype-os beszélőt lehet igényelni, ám ez sokszor a hozzátartozók részéről akadályba ütközik. Van olyan, hogy a börtönben sem adottak a technikai feltételek.

Orbánék a sátoraljaújhelyi fegyházban rejtegetik azt a selejtes kínai maszkvarró gépet, amiről korábban azt hazudták, hogy 9 millió maszkot varrtak rajta.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.26

VAN: úgy tűnik, csal a Fidesz-KDNP jelöltje a mohácsi időközi választáson

Lapunk birtokába jutott a Változást Akarók Nemzedéke beadványa, ami fényképekkel és videókkal bizonyítja, hogy Pávkovics Gábor fideszes jelölt érdekében osztanak élelmiszercsomagokat Mohácson.

  • 2020.09.26

Minden idők egyik legdurvább hackertámadása érte Magyarországot

Orosz, kínai és vietnámi hackerek próbálták túlterhelni a magyar pénzintézeteket. A támadás következtében Budapesten több helyen is akadozott az internetszolgáltatás.

  • 2020.09.26

Összeomlás szélén az egészségügy: emberhiány miatt maradnak el műtétek az Uzsoki kórházban

Az Uzsoki Utcai Kórház intenzív osztályára átcsoportosításokkal kell összekaparni az embereket, mert a szakképzett ápolók közel felét a járvány miatt a kormány parancsára máshová vezényelték át.