Orbánékat nem érdekli a józan ész: elköltöztetik a Természettudományi Múzeumot

Orbánékat nem érdekli a józan ész: elköltöztetik a Természettudományi Múzeumot

Már biztos, hogy a kormány el fogja költöztetni a múzeumot Debrecenbe. Szabó Szabolcs keményen nekiment Palkovicsnak a döntés miatt. 

Már többször beszámoltunk arról, milyen széleskörű tiltakozást váltott ki Orbánék terve, miszerint Debrecenbe költöztetnék a Természettudományi Múzeumot. Korábban már aláírásgyűjtés során több ezre szólaltak fel a felesleges és kockázatos költöztetés ellen. De kiállt a múzeum mellett a Magyar Tudományos Akadémia is. Szabó Rebeka, Karácsony Gergely, Szél Bernadett, Szabó Szabolcs és még sorolhatnánk a politikusokat, akik szintén felszólaltak a költöztetés ellen. 

Szabó Szabolcs, Csepel-Soroksár független országgyűlési képviselője állt ki talán a leghangosabban a múzeum érdekében. 

Persze a Fidesznél nem szokás meghallgatni a tiltakozók hangját. Sajnos a Természettudományi Múzeum sorsa kapcsán sem érdekelte Palkovics Lászlót és Orbán Viktor, mit mondanak az érintettek.

A 24.hu ugyanis most arról számolt be, hogy Debrecen 2030-ig tervezett fejlesztési koncepciójából kiderült: már biztosan elköltöztetik a múzeumot. 

Mindezt annak ellenére, hogy Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár februárban a tiltakozás nyomására még azt mondta, egyelőre marad a helyén a múzeum. 

Szabó Szabolcs Facebook-oldalán reagált a hírre. Először is Palkovics nyilatkozatát idézte:

Az, hogy sérülhetnek az ott található tárgyak, ne sérüljenek. Erre vannak technikák, hogy hozzuk le- mondta a tárcavezető.

A független képviselő szerint érdemes ízlelgetni ezt a két mondatot, mert benne van a NER leglényege. Ebből a suta, akadozó, magyartalan két mondatból átsüt az akarnokság, a tudatlanság, az eltérő vélemények megfontolásának hiánya. "Különösen érzékeny, szállításra csak részben alkalmas gyűjtemény kapcsán tényleg elég csak parancsba adni, hogy az ne sérüljön! A preparátumok meg majd jól megijednek, és eszükbe se jut megsérülni, mégiscsak egy miniszter üzente ezt meg nekik." - tette hozzá Szabó Szabolcs. 

Különben is: Egy olyan múzeumot, ahova az ország minden részéből járnak, nem érdemes az ország szélére tenni, egy nehezen megközelíthető városba. Ilyen intézményt csak az ország nagy közlekedési csomópontjaiban szabad elhelyezni, ahol viszonylag könnyen elérhető az ország minden részéből.

És persze az ott dolgozó szakemberek sem feltétlen fognak a "levitt" gyűjtemény után "lemenni". Új kollégákat pedig nem lesz olyan egyszerű szerezni, főleg olyat, aki a szakmájában nemzetközileg is elismert szaktekintély. Mert ma a Természettudományi Múzeumban főleg ilyen emberek dolgoznak.

A Természettudományi Múzeum tette egy elfogadható kompromisszumos javaslatot. Azt mondta a kormánynak, hogy hozzanak létere egy tagintézményt Debrecenben. Van már ilyen Gyöngyösön és Zircen is, és ezek nagyon jól működő, népszerű tagintézmények. Debrecenben is létre lehetett volna hozni egy olyan tagintézményt, ami a Kelet-Magyarországi látogatókat szolgálja ki. Így az ott élők múzeumot kaptak volna, Debrecen érezhette volna, hogy fontos a kormány számára, a gyűjtemény döntő többsége meg maradhatott volna Budapesten.

"Ez lett volna egy klasszikus win-win szituáció, amikor mindenki jól jár. De nem, inkább erőből nekiestek a Múzeumnak."

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.04

20000 forintot vesz el Orbán minden budapestitől

A kormánypártok olyan költségvetést fogadtak el, ami bevezeti a Budapest-adót, minden egyes budapestitől elvesz évente 20 ezer forintot. Súlyos sarccal sújtották az önkormányzatokat - írja oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

  • 2020.07.03

Baromságok, amiket Orbán ma reggel mondott

Orbán Viktor péntek reggeli prédikációit heteken át nélkülöznünk kellett. Most aztán ömlesztve kaptuk a hülyeségeket. Szerinte a magyar ember tengerre vágyik, a migránsok terjesztik a koronavírust, a nyugat pedig egyre hanyatlik.

  • 2020.07.03

Rabszolgák leszünk: heti 7 nap munka, havi 1 szabadnap

A vészhelyzet lejárta után is marad a rabszolgatörvény, továbbfejlesztett verzióban. A Fidesz látástól jövő Mikulásig dolgoztatná a magyarokat.