Szőkéné Kopping Rita szerint drámai, hogy a kormány átveri az egészségügyi dolgozókat

Szőkéné Kopping Rita szerint drámai, hogy a kormány átveri az egészségügyi dolgozókat

A DK kecskeméti szervezete felszólítja a város Fideszes országgyűlési képviselőit, Dr Zombor Gábort és Dr Salacz Lászlót, hogy tegyék meg javaslatukat a kormánynak a jutalmak azonnali kifizetése és az egészségügyi dolgozók bérének azonnali rendezése érdekében. Szőkéné Kopping Rita önkormányzati képviselő szerint Orbánék még a járványhelyzetben is átveri az egészségügyi dolgozókat.

10 éve ez megy az egészségügyi dolgozókkal: Pénzhiány, a szakma kivéreztetése, amelynek az a vége, hogy évente 30 ezren halnak meg a nem megfelelő betegellátás miatt. A munka az most kell, a túlóra az most kell, védőfelszerelés nélkül koronavírusos betegeket ápolni most kell, a beígért jutalom meg ráér majd valamikor a jövőben - írja közleményében a kecskeméti DK.

A Fidesz nagymestere a jövőbeni hangzatos ígérgetéseknek

És mindez alkalmas arra, hogy elterelje a figyelmet a valódi problémákról. Ráadásul ezek az ígéretek jóval kevesebbe kerülnek, mint az ugyanahhoz a politikai végeredményhez vezető többi, úgymond “tisztességes” megoldás. Csillapító, közérzet javító hatásukat azonnal kifejtik, folyamatosan hivatkozhatnak rájuk, de a kormány számára ténylegesen pénzbe majd csak később – hónapok, vagy évek múltával – kerülnek. Egy ilyen ígéretet kaptak a járvány elején az egészségügyi dolgozók és a nyugdíjasok is.

A bruttó 500 ezer forint még nem érkezett meg, pedig maga a felcsúti miniszterelnök ígérte meg

Azonban tudjuk, hogy a bruttó 500 ezer forint, amit kapnak, az a valóságban, nettóban, csak kicsivel több, mint 330 ezer. A nettó és bruttó közötti, közel 170 ezer forintot állam egyszerűen egyik zsebéből átteszi a másikba, a kormány mégis úgy hivatkozik az 500 ezerre, mintha azt teljes egészében a dolgozók kapnák.

Az eredeti ígéret szerint az egészségügyi dolgozók a jutalmat majd csak valamikor a nyáron kapják meg (ezt a dátumot a kormány a napokban július 01-re pontosította), pedig a Covid járvány miatt legtöbbjük jövedelme jelentősen visszaesett.

Voltak olyanok, akiket kényszerszabadságra küldtek, ők ezért csak az alap illetményüket kapták, megszokott másodállásában pedig szinte senki sem dolgozhatott, így ez is komoly fizetés kiesést okozott az érintetteknek. A Covid osztályokon dolgozóknak ugyan bérpótlék járt, de a járvány lecsengésével nekik is elkezdték a többletjuttatásokat csökkenteni. Nem kellene megvárni az ígért nyári dátumot. Ők az áldozatos munkát már most elvégzik, semmi nem indokolja a késlekedést.

A Demokratikus Koalíció szerint ez az egyszeri jutalom sajnos semmit sem fog megoldani a magyar egészségügyben, az csak bánatpénz lehet, ha nem lesz béremelés. A DK továbbra is azt követeli a kormánytól, hogy ne filléreskedjen a magyarok egészségén, duplázza meg az egészségügyi dolgozók fizetését. Ideje lenne tanulni a járványból, és végre megbecsülni azokat, akiket 10 éve mindig csak hitegetnek és kihasználnak.

Az egészségügyi dolgozók, munkájukból kifolyólag, még az idős korosztálynál is veszélyeztetettebbek a járványban. Mivel a kormány még arra is alkalmatlannak bizonyult, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű maszkot, valamint védőfelszereléseket biztosítson az egészségügyi dolgozóknak, mára a legóvatosabb becslések szerint is, minden 8. fertőzött az egészségügyben dolgozik.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.10

Dobrev Klára: Orbán ne zsarolja az EU-t!

A DK parlamenti képviselői nemmel fognak szavazni a témában benyújtott határozati javaslatra. A DK alelnöke egyúttal arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy ne zsarolja az Európai Uniót.

  • 2020.07.10

Koronavírus-gócpont alakult ki Tállai András birodalmában

A Fidesz-csicska által vezérelt városban igyekeznek elsunnyogni a balhét.

  • 2020.07.10

Meghalt Koncz Ferenc fideszes parlamenti képviselő

Közlekedési balesetben elhunyt a Fidesz országgyűlési képviselője, Koncz Ferenc, aki korábban Szerencs polgármestere is volt.