Több, mint 1000 tanárral van kevesebb, mint kéne

Több, mint 1000 tanárral van kevesebb, mint kéne

Teljes a káosz az iskolákban. Káslerék kiadtak egy rendeletet, ami betarthatatlan. A digitális oktatás továbbra sem működik, ráadásul egyre nagyobb a tanárhiány is. 

1196 üres tanári hely van az országban

Már csak egy hét van a tanévkezdésig, és még mindig alig lehet tudni valamit arról, hogyan lehet majd betartani az Embertelenségi Minisztérium által kiadott járványügyi intézkedéseket.

A szakszervezetek szerint teljesen betarthatatlan az egész. Káslerék megint nem egyeztettek senkivel, mielőtt ezeket a hajmeresztő döntéseket meghozták. A céljuk valószínűleg a felelősség áthárítása volt.
A tanároknak nem lesz könnyű dolguk az idei tanévben, mert még ennél nagyobb is lehet a tanárhiány, ugyanis azok a nyugdíjas óraadó kollégák is hiányoznak, akiket a vírus miatt küldtek el az intézmények - nyilatkozta a Blikknek Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszerveztének (PDSZ) választmányi tagja.
Évek óta probléma a tanárhiány

Az oktatási rendszer már így sem állt stabil lábakon, óriási probléma a tanárhiány. Ma már nem vonzó a tanári szakma. Az alacsony bérek, a pedagógusi besorolás, a megbecsülés hiánya miatt alig választják ezt a szakmát a fiatalok. 

Már nagyon nem vonzó a pálya, ha egy kezdő tanár 140-150 ezer forintot visz haza. Én magam több mint négy évtized után, egy évvel a nyugdíj előtt 290 ezret kaptam a múlt hónapban, a férjem pedig csak 250 ezret - mondta az érdekvédő.
Azt is elárulta, ismer olyan fiatal történelemszakos tanárt, aki most tanulja a hidegburkoló szakmát, annyira nem tud megélni a tanári fizetésből.
Pénzcentrum utánajárt hol van a legnagyobb hiány tanárokból. Kiderült, hogy a lista élén Pest megye áll, itt 288 aktív állás van jelenleg meghirdetve. Budapesten ennél valamivel kevesebb, 233, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 124. Fejér megyében 61 üres hely van, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 58 és Komárom-Esztergom 50. Nógrádban mindössze 8 tanárt keresnek. Lakosságarányosan Pest megyében 6-szor akkora a tanárhiány, mint Csongrád-Csanád megyében.
Orbánék semmit nem tettek az elmúlt 10 évben az oktatásért

Amit igen, azzal pedig tovább rontottak a helyzeten. Államosították a tankönyvek piacát, a tanárok már nem dönthetik el miből és mit tanítanak. Az intézményvezetőket a vámpírkormány beleegyezésével nevezik ki. Most pedig még iskolaőröket is odaküldenek. Eközben a béreken nem emeltek, még a beígért összegeket sem. 

Ott tartunk, hogy az iskolaőrök többet keresnek, mint az egyetemet végzett tanárok. Vicc az egész. Csak nem tudunk nevetni rajta. 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.23

Átadták Kiss-Rigó egyházmegyéjének a 30 milliárdos Hungarikum Ligetet

Így lett a Fidesz csicskapüspöke az állami pénzből épített-felújított ingatlanok egyik legnagyobb tulajdonos-mágnása.

  • 2020.09.23

Összefogással bukni fog Orbán 2022-ben

Immár a sokadik kutatás bizonyítja, hogy teljes ellenzéki összefogással, egyetlen közös listával verhető a Fidesz. 

  • 2020.09.22

Költségvetési csalás miatt börtönre ítéltek két fideszes agrárvezetőt

118 ember ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség annak idején a Gőgös Zoltán (MSZP) által kirobbantott földalapú támogatásokkal kapcsolatos csalások és visszaélések miatt, most többeket el is ítélt a bíróság.